Vzw of feitelijke vereniging?

Meer dan 70% van de bij Koor&Stem aangesloten koren zijn feitelijke verenigingen. Toch stellen vandaag steeds meer vrijwilligers de vraag of dat statuut voldoende persoonlijke bescherming biedt. Heel wat koren overwegen daarom de overstap naar een vereniging zonder winstoogmerk (vzw).

Laatste wijziging: 30 januari 2024

Feitelijke vereniging

Mensen die samen een koor creëren, worden beschouwd als een feitelijke vereniging. Alle vrijwilligers die actief zijn in het koor zijn persoonlijk aansprakelijk voor de werking van het koor en voor de problemen die zich zouden kunnen voordoen. De meeste koorbesturen beperken die aansprakelijkheid door voor alle leden de verplichte burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering en de verzekering lichamelijke ongevallen (niet verplicht) af te sluiten. Daarnaast nemen ook veel koren een brandverzekering voor het repetitielokaal dat zij in gebruik hebben. Daarmee worden heel wat risico's afgedekt en kan de persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuursleden ingeperkt worden. De praktijk wijst uit dat deze werkwijze in de meeste gevallen volstaat, maar waterdicht is de oplossing zeker niet. De feitelijke vereniging biedt iemmers geen bescherming tegen persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuursleden. 

Vzw 

Het verenigingsleven verandert heel snel. Steeds meer vrijwilligers willen zich alleen nog engageren op voorwaarde dat ze niet persoonlijk aansprakelijk gesteld kunnen worden voor het werk dat zij binnen het koor verrichten. Een goede juridische bescherming werkt motiverend voor iedereen. Het getuigt van een professionele aanpak en benadering. 

De professionalisering van je koorwerking kan eveneens een belangrijk argument zijn in de overschakeling naar een vzw. Als de werking van je koor groeit en er bijvoorbeeld belangrijke contracten worden aangegaan met andere partijen, is het aangewezen om over te schakelen naar het vzw-statuut. 

Wanneer een koor een repetitieruimte, concertzaaltje of ander onroerend goed wil verwerven, is de oprichting van een rechtspersoon een vereiste. Tenslotte zijn er ook heel wat lokale besturen die geen subsidies toekennen aan feitelijke verenigingen en uitsluitend werken met vzw's. Onder andere voor de bovenlokale cultuursubsidies is dit zo. 
 

Vzw oprichten? Een stappenplan

Een koorbestuur dat een vzw wil oprichten, moet een hele procedure volgen: de statuten moeten worden uitgeschreven, de eerste bestuurders benoemd, de documenten gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad, het UBO-register invullen enz. Moeilijk is dat niet maar het vraagt wel extra energie en een goede opvolging. 

Bekijk video