U bent hier

Interview

1200 deelnemers uit 55 koren en 15 landen kwamen juli 2023 samen om te zingen en te genieten van inspirerende zangateliers en een geweldige internationale sfeer. En Europa Cantat Junior Ghent keeps on giving: we maakten van de gelegenheid gebruik om een aantal boeiende mensen te interviewen voor dit magazine. In een eerste gesprekje leren we atelierleider Rohan Poldervaart beter kennen. We praten over gedeeld leiderschap, ijsbrekers, creatieve processen, groepsdynamiek, vocal statements en de rol van de dirigent.

Naar video

Rohan Poldervaart is koordirigent, docent koorleiding en koordirectie en begeleider in creatieve maakprocessen en geeft artistiek leiding aan diverse projecten in de lichte koormuziek. Bovendien is hij sinds 1 april 2023 benoemd tot artistiek directeur van het BALK TOPfestival en van Stichting BALK - de Bond voor Amateurmuziektheater en Lichte Koormuziek in Nederland. Tijdens het festival (bege)leidde hij een 100-tal zangers in het atelier Groove Stories. Ze werken een hele week toe naar een fantastisch optreden met popsongs.

Rohan gelooft sterk in gedeeld leiderschap. Hij zet de groep aan het werk en neemt zelf meer een faciliterende rol op zich. We noemen het ook een intelligent choir. 'Alle jongeren kunnen een bijdrage leveren aan het eindresultaat. Hoe ik dat aanpak? Ik neem doorgaans een soort van frame mee aan muziek en daaromheen is er veel vrijheid. De muziek is niet zo ingewikkeld maar ik zoek de verdieping in het proces en bevraag hen en zet hen aan het werk. Welke nummers doen we? Hoe gaan we op het podium staan en wat hebben we daarvoor nodig? Ik vind het ontzettend belangrijk om als dirigent open te staan voor de dynamiek die de groep jou geeft.'

Bekijk hier het volledige interview door Carlo Siau. Video-opname en montage door Cinegasten.

Terug naar boven