U bent hier

Artikel

Sinds de instrumentale editie van 2023 voegde het Europees Muziekfestival voor de Jeugd een festival toe aan hun festival: HOME, twee dagen vol interessante workshops voor alle deelnemende zangers waar verbroedering, samenhorigheid en communicatie door de muziek centraal staan: 'Alle Menschen werden Brüder', de kernboodschap van het festival.

Overal wapperen de EMJ-vlaggen of zie je de affiches, van het station tot aan de wedstrijdlocaties, op de huizen, aan de winkels. Bussen vol muzikale jeugd worden gelost, van zacht neuriënd tot luidkeels zingend, afhankelijk van de mate van nervositeit. 72 jaar al gaat dit festival mee, duizenden jongeren uit heel Europa, maar ook uit Afrika en Zuid-Amerika reizen naar Pelt om op te treden voor een internationale jury en te verbroederen. Dat laatste kan tegenstrijdig klinken in een jurywedstrijdcontext, doch door het ontbreken van een gedetailleerd rankingresultaat en de aanwezigheid van tal van verbindende activiteiten die de wedstrijdconcerten omkaderen, maakt de organisatie die belofte meer dan waar. Zo zijn er school- en gastconcerten, de spetterende kick-off, de heerlijk ontspannende parade doorheen de straten van Neerpelt, en sinds kort dus ook de workshopdagen.

Home of Music Europe

In het verleden organiseerde EMJ tijdens het festivalweekend wel vaker losse workshops voor een deel van de buitenlandse koren. Sinds 2023 - vorig jaar dus bij de instrumentale editie - pakt de organisatie het structureler aan en kan elk deelnemend koor, nationaal of internationaal, deelnemen aan Home Of Music Europe, kortweg HOME, het nieuwe festival in het festival. Het festival bestaat uit twee workshopnamiddagdagen voor alle deelnemende zangers, maar ook voor geïnteresseerd publiek. De naam van het festival - HOME - draagt de nodige symboliek in zich: hier voelt een muzikant zich thuis, hier kan hij zijn muzikaliteit en creativiteit delen met gelijkgestemden uit heel Europa en daarbuiten. Muziek als universele taal zorgt daarbij voor verbinding. En waar past dat beter dan in het Dommelhof, het hart van het festival. 

Connect, create, discover

Bij de keuze van de workshops stelden de organisatoren drie sleutelwoorden centraal: connect, create, discover. De bedoeling is om ieder jaar workshops aan te bieden die voor verbinding en ontmoeting zorgen, waarmee deelnemers zelf iets nieuws creëeren of ontdekken. Om die ontmoetingen te optimaliseren nemen de koren niet als volledig koor deel aan dezelfde workshop, maar splitsen ze zich in verschillende groepjes over verschillende workshops zodat er binnen één sessie kinderen en jongeren uit verschillende koren en landen samengebracht worden: muziek wordt hun gezamenlijke taal. Sommige workshops zetten dan in op zelf nieuwe muziek creëren door bijvoorbeeld geleide improvisatie, andere workshops focussen op het ontdekken van nieuwe genres, zangstijlen of de werking van je eigen stem.

Razend interessant

53686914515_dfb9c710e9_k.jpg

Richard Frostick

Waar eertijds koren opgewonden giechelend klaar stonden om hun wedstrijdoptreden aan te vatten, maken docenten zich nu op voor een achttal workshops waarvan iedere groep er twee zal volgen. Maar eerst is er Open Singing met Richard Frostick

Deze Britse coach en dirigent met tonnen ervaring bruist van de energie als hij de meute jongeren opwarmt alvorens hen naar afzonderlijke sessies te sturen. En die sessies mogen er zijn. Bij Teun Michiels kom je meer te weten over de werking van je stem en krijg je een superhandige oefening mee naar huis: zingen door een rietje. Wanneer je geluid maakt door een rietje, zorg je voor weerstand in de stromende lucht en ga je dus een beetje met  luchtdrukveranderingen spelen. Die zorgen ervoor dat de stemplooien efficiënter gaan sluiten en beter gaan trillen. En wist je dat je 8000 maal moeten trainen alvorens het spiergeheugen een beweging automatisch uitvoert? Meer oefenen dus in die zangles! Elisabeth Alders gaat aan de slag met de vierde acte van de opera Carmen van Bizet: expressie en beweging verhogen je vertelkracht. Dat resulteert in een mise-en-scène op C'est l'espada. En verbazend hoe snel ze nieuwe tekst en muziek onder de knie krijgen!

Rohan Poldervaart beweegt zich te midden van één grote cirkel terwijl hij de jongeren rondom zich instrueert en op een wonderlijke manier aan het 'grooven' krijgt. Poldervaart bouwt nieuwe teams van zangers die elkaar niet kennen, die al snel samen nieuwe creaties maken alsof ze nooit anders deden, prachtig om mee te maken. Bij Johan Sabbe kan je Soundpainting volgen, een multidisciplinaire universele gebarentaal om live te componeren, in 1974 uitgevonden door de Amerikaanse componist Walter Thompson. De soundpainter componeert met wat zich op dat ogenblik aandient. De kunst is om te componeren met eender wat de performers de soundpainter aanreiken. Sterre De Raedt reikt liedjes uit de hele wereld aan, een ontdekking waarbij plezier centraal staat. 

Toekomst

Dit jaar spotten we voornamelijk buitenlandse koren op het HOME-festival. De koren uit Vlaanderen blijven meestal maar één dag in Pelt, op hun wedstrijddag, en trekken dan opnieuw naar huis. De organisatoren hopen dit in de toekomst ook voor hen aantrekkelijk te maken. We kijken al rijkhalzend uit naar 2027, als EMJ 75 jaar bestaat. Dan zullen instrumentale en vocale editie samenvallen, ook voor het workshopfestival. Dat kan boeiende thema's en ontmoetingen opleveren.
 

Ook op EMJ

Reeds verschillende jaren trekt een dirigent naar de Peltse scholen in de weken voorafgaand aan het EMJ-festival om ook daar de zangmicrobe te verspreiden. Dat mondt uit in een podiumkans tijdens de grootse kick-off van het festival.

Acht Peltse scholen

Dirigente Sarah Robaeys trok in april naar het tweede en derde leerjaar van maar liefst 8 scholen uit Neerpelt. De kinderen werkten daar aan de nieuwe EMJ festival song van Hans Helsen met de toepasselijke titel Hand in hand.  Op vrijdag 26 april mochten ze dit uitvoeren tijdens tijdens de grootse kick-off, de officiële start van het Europees Muziekfestival voor de Jeugd (EMJ) in Neerpelt. De 283 kinderen verwelkomden, samen met het Harmonieorkest van de Kunstacademie Noord-Limburg de vele internationale deelnemers uit Frankrijk, Nederland, Italië, Tsjechië, Zwitserland, Spanje, Oostenrijk, Portugal, Ecuador, Polen, Duitsland, Oekraïne, Congo, Litouwen, Slovenië, Hongarije, Kosovo, Estland en België. Een unieke kans om op een groot podium van een internationaal festival te staan! 

Inspiratie voor andere gemeentes

Dat het Europees Festival voor de Jeugd en de gemeente Neerpelt naast het aantrekken van fantastische buitenlandse kinder- en jeugdkoren ook al jarenlang via de scholen inzet op het versterken van de zangcultuur in de eigen gemeente, doet ons veel plezier. We hopen dat de meest enthousiaste leerlingen binnenkort opduiken in kinderkoren in de buurt en dat het andere gemeenten kan inspireren om zingen op de agenda te zetten.


Lees meer

Bekijk op de website van EMJ de resultaten van de juryconcerten op zaterdag 27 en zondag 28 april 2024. Resultaten

Terug naar boven