U bent hier

De Vinderij: Eerste Zingende School in bijzonder onderwijs

In Lokeren verwelkomen we de eerste Zingende School uit het bijzonder onderwijs: de Vinderij. Tijdens een heuse verjaardagsshow werd het logo van de Zingende School uitgereikt.

Belang van muzische activiteiten

De directrice van de school neemt uitgebreid de tijd om over haar school te vertellen. Op de school zitten leerlingen met type 2 - een matige tot ernstige verstandelijke beperking. Bij deze kinderen moet elke vorm van communicatie gestimuleerd worden, zodat het kind zijn gevoelens kan uiten, kan vragen wat het nodig heeft, kan opkomen voor zichzelf en sociale contacten kan leggen. Muzische vorming, in het bijzonder zingen, speelt daarbij een belangrijke rol. Maar ook bij type 3 (gedrags- en emotionele problemen) en type 9 (autismespectrumstoornissen), wat ook aangeboden wordt in de Vinderij, zet de school muziek veelvuldig in. Genoeg redenen dus om het label Zingende School met trots te dragen.

Het zal er altijd zijn, dat plekje O zo fijn

Iedere maand zet de school tijdens een verjaardagsshow een kort theaterspel op poten waarbij de jarige kinderen van die maand in de bloemetjes gezet worden. Het scenario voor oktober staat in het teken van de Zingende School en de leerkrachten halen, hilarisch verkleed, hun beste toneelskills boven: Nestor, een ezel,  heeft piano leren spelen. We horen Für Elise van Beethoven. Nestors vrienden vinden dat hij een concert moet geven. Er worden affiches opgehangen en Frida nodigt ook de directrice van de Koningin Elisabethwedstrijd uit. Nestor bezeert echter kort voor het concert zijn duim en kan daardoor niet spelen. Teleurstelling alom. Maar gelukkig kan hij nog zingen én zijn er een heleboel kinderen om mee te doen! Het schoollied 'Plekje' weerklinkt - want wie je ook mag zijn, je weet dat je steeds welkom bent in onze Vinderij - en uit waardering overhandigt de 'directrice van de Koningin Elisabethwedstrijd' het logo van de Zingende School. 

Applaus! Heerlijk om zoveel creativiteit bij leerkrachten te ervaren.

GEVONDEN: DE Eerste Zingende school buitengewoon onderwijs

De Vinderij blijkt de eerste school voor buitengewoon onderwijs te zijn in ons lijstje Zingende Scholen. Proficiat! Wij zijn er van overtuigd dat er meer zijn en kijken er naar uit om meer van zulke plekken te vinden.

Aanbod Koor&Stem

Het aanbod van Koor&Stem is perfect vertaalbaar naar scholen buitengewoon onderwijs. Onze docenten gaven al schoolzangdagen in diverse BLO's en onze vormingen voor leerkrachtenteams kunnen we gemakkelijk aanpassen aan de doelgroep. Het merendeel van het liedmateriaal is zeker bruikbaar, maar de didactiek en aanpak vergen veelal aanpassing. Wil je graag een vorming voor je team, aarzel dan niet contact met ons op te nemen. 

 

Terug naar boven