U bent hier

Dit was 2023, op naar 2024

Koor&Stem vzw

Als gesubsidieerde organisatie staat Koor&Stem elk jaar even stil bij haar verwezenlijkingen van het afgelopen jaar: welke doelstellingen werden gerealiseerd, welke stappen werden gezet in de verdere uitbouw van de organisatie en waar liggen de uitdagingen voor de komende jaren. Dat werd verzameld in het voortgangsrapport 2023!

Het beleidsplan als kompas

Het beleidsplan 2022-2026 bestaat uit twee grote delen. Eén deel focust op de inhoudelijke doelgroepenwerking volgens vier strategische doelstellingen: bouwen van zangcommunity, artistiek inspireren, grenzen verleggen door te experimenteren en verhogen van de organisatorische slagkracht van de Vlaamse koorwereld. Het tweede deel focust op de organisatorische werking van Koor&Stem: groeien naar een netwerkorganisatie, inclusief denken verankeren en toekomstbestendig handelen. Deze grote strategische doelen vormen zo het kompas van de organisatie.

Trots zijn we

Op een aantal realisaties in 2023 zijn we bijzonder trots. Daarbij denken we aan het solidair prijzenbeleid, waarbij deelnemers kunnen inschrijven volgens eigen financiële draagkracht. We stelden vast dat voor heel wat onze vormingen deze optie werd gebruikt, zowel mensen die een beetje meer betaalden om het financieel gemakkelijker te maken voor mensen die iets minder konden betaalden. In tijden van polarisatie en slecht nieuws doet het deugd te zien dat solidariteit toch nog het laatste woord heeft. Ondertussen werkt Koor&Stem verder aan de toegankelijkheid van projecten en evenementen.

Of wat dacht je van Europa Cantat Junior, dat in juli 2023 maar liefst 1300 zangers naar Gent bracht? Zoals Sonja Greiner, secretaris-generaal van European Choral Association, het zei:

"It was wonderful to see so many children and youth choirs come to Ghent and sing with and for each other. The wonderful Tom Johnson in Open Singing, the top level atelier conductors, the many moving choir-to-choir concerts, the amazing final atelier concerts; the excellent organisation, the charms of the city of Ghent and last but not least the wonderful weather all contributed to the huge success of this edition of the Europa Cantat junior Festival."

Zingende Scholen, met ongeveer 90 zijn ze momenteel! Scholen die een sterke werking hebben rond het zingen, kunnen dit label aanvragen bij Koor&Stem, en zo deel uitmaken van de community. Speciaal voor hen werd in 2023 ook het Zingende Schoollied gecomponeerd, dat hopelijk veel andere scholen mee in dat fantastische zingbad zullen trekken.

Het kan altijd beter

Uiteraard zie je met een kritische blik ook dat sommige dingen niet helemaal verliepen zoals gepland. Zo zullen we in 2024 werk moeten maken van realisaties van de strategische doelstelling rond experimenteren, zowel met experimenten in de eigen werking, als het capteren van experimenten in het veld. Ook hebben we nog niet voldoende stappen gezet om nog meer bottom-up onze werking verder uit te bouwen.

De hervorming van de manier waarop de centrale en lokale werkingen van Koor&Stem samenwerken, zal op die laatstgenoemde uitdaging ongetwijfeld een antwoord bieden. Dit cocreatieve traject kende enkele hoogtepunten in 2023, maar werd door oa. de organisatie van Europa Cantat Junior wel wat vertraagd. Hoewel we die planning wat strakker in de hand hadden moeten nemen, kijken we in 2024 toch uit naar de implementatie van een inspirerend nieuw samenwerkingsmodel.

Lees je graag in detail meer over de realisaties en de toekomstplannen van Koor&Stem? Download dan het voortgangsrapport 2023 en leer onze organisatie net dat tikkeltje beter kennen!

VOORTGANGSRAPPORT 2023 

Terug naar boven