U bent hier

In memoriam Vic Nees

Liedjes voor de Slapelozen, Teergeliefde in tien talen, Sur le pont d'Avignon, Seven Madrigals, De zee is een orkest, Haec est praeclarum vas ... dat is Vic Nees, sinds de jaren '60 leverancier van belangrijke, degelijke koormuziek die graag en veel gezongen werd. Nees stierf bijna tien jaar geleden, maar zijn muziek houden we graag in leven. Dat doen we in het najaar van 2023 door een heuse concertreeks met het Vlaams Radiokoor.

het Vlaams Radiokoor Op het podium met Tien amateurkoren op 5 locaties

Tussen 22 oktober en 5 november kan je het Vlaams Radiokoor aan het werk horen in In Memoriam. Les Flandriens II, een productie waarin werk van Nees staat naast dat van o.a. Wim Henderickx, Sven-David Sandström en Louis Andriessen, alsook de winnaars van de tweede compositiewedstrijd Vic Nees 2023: José Retra en Stijn Dierckx.

Daarnaast treden steeds enkele amateurkoren aan. We geven hier een overzicht.

Genk  met Incantatio  - Zondag 22 oktober 2023 15u Fatimakerk
Leuven met Viermaliks en BYAC - Woensdag 25 oktober 2023 20u Keizersberg
Brussel met Polyfoon, Vox Veroni en BEvocaL - Zondag 29 oktober 2023 15u Flagey, Studio 4
Grimbergen met Basaltes en Helicante - Zaterdag 4 november 2023 20u Abdijkerk
Antwerpen met De 2de Adem en Eufonia - Zondag 5 november 2023 15u AMUZ
 

De band met amateurkoren was erg belangrijk voor Nees - en is dat nog steeds voor het Vlaams Radiokoor. Op iedere locatie zingen andere amateurkoren samen met het Vlaams Radiokoor. In Grimbergen kan je ook een lezing over de muziek van Vic Nees bijwonen! In samenwerking met het Davidsfonds. Meer info via deze link.

Les Flandriens

In 2020 lanceerde het Vlaams Radiokoor een productie Les Flandriens met nieuwe koorwerken van componisten uit Vlaanderen. In de podcastreeks Vocal Fabric praat Bart Van Reyn met Sander De Keere over de Vlaamse componisten en hun composities voor de cd-opname Les Flandriens: waar ze hun inspiratie haalden, hoe divers de werken zijn, en hoeveel talent er in Vlaanderen is. Geen Vic Nees hier, maar talentvolle jonge componisten, becommentarieerd in een interessant gesprek.

Beluister hier de podcast uit 2020.

In de productie In memoriam. Les Flandriens II koppelt het Vlaams Radiokoor werk van Vic Nees aan andere overleden componisten in en buiten Vlaanderen.

Terug naar boven