U bent hier

Onvoltooid landschap is een vredesoratorium op muziek van Maarten Van Ingelgem en op tekst van Annelies Verbeke. De centrale thema's zijn de tegenstellingen eigen aan elke oorlog: liefde en dood, vriendschap en haat, hoop en wanhoop. In 2014-15 was de compositie te horen in Kortrijk, Gent, Genk, Edegem en Antwerpen. Ook op 9 en 10 november 2018 was het oratorium te horen, ditmaal in Aalst. En op 12 oktober 2019 weerklinkt Onvoltooid Landschap opnieuw en wel in Vichte!

Nieuws

In het kader van de Vredesweek, waaraan de Wereldraad Anzegem deelneemt, weerklinkt Onvoltooid Landschap opnieuw en wel in Vichte!
Op 9 en 10 november kan je om 19:15 uur naar een gratis inleiding op de concerten. Karel Nijs ken je van Klara, waar hij presentator en producer was.
De Academie voor Beeldende Kunsten maakte een eigen Onvoltooid Landschap, te bekijken tijdens de voorstellingen.
Het Aalsters Literair BonTgenootschap nodigt op 7 november Koen Stassijns uit in Qarfa, Aalst.
Stadsbeiaardier Kristien Van Ingelgem en vader van componist Maarten Van Ingelgem zorgde daarvoor, samen met technicus Hubert Verheyen.
Bij de uitvoeringen in Aalst zijn er heel wat verenigingen uit Aalst betrokken. We stellen hen even voor.
Walter De Swaef belicht gebeurtenissen die zich tijdens de Eerste Wereldoorlog in Aalst en omgeving hebben afgespeeld.
Utopia
Ontdek de novelle Onvoltooid landschap van Annelies Verbeke, het verhaal van Edgar en Julienne tijdens de Eerste Wereldoorlog.

In het kader van de Vredesweek weerklinkt Onvoltooid Landschap opnieuw en wel in Vichte op 12 oktober 2019. 
 

Componist en auteur

Annelies Verbeke

De meertalige novelle van Annelies Verbeke (°1976) wordt gedeeltelijk gedeclameerd, gedeeltelijk gezongen, gebaseerd op thema’s rond alle tegenstellingen die in de oorlog terug te vinden zijn. Sinds haar debuutroman SLAAP! in 2003 schreef Verbeke nog verschillende romans en verhalenbundels, scenario's en theaterteksten.  Haar liefde voor het korte verhaal maakte Annelies Verbeke tot een voorvechtster van het genre in de Nederlandstalige wereld. Haar werk verscheen in 22 talen en won verschillende prijzen. In 2015 verscheen DERTIG DAGEN, dat zich net als Onvoltooid landschap in de Westhoek afspeelt.

anneliesverbeke.com

Maarten Van Ingelgem

Maarten Van Ingelgem (°1976) studeerde piano bij Jan Michiels aan het conservatorium van Brussel en compositie bij Wim Henderickx aan het conservatorium van Antwerpen. Hij leidt de compositieklas van de academie van Dilbeek waar hij ook leraar piano is, en is pianobegeleider aan de academie van Ninove. Verder geef hij zijn passie voor het creatieve door aan LUCA School of Arts (Lemmensinstituut) in Leuven als gastdocent compositie.
Zijn compositorisch oeuvre is divers en gaat van solowerk over strijkkwartetten en een kameropera tot een pianoconcerto.

maartenvaningelgem.be

 

Uitvoerders

De koren

Het gemengd koor Kalliope treedt op als concertkoor en werkt samen met een aantal lokale koren uit Anzegem en omstreken.

Kinderkoor De Arnootjes (foto) zong bij  de creatie in 2014 ook al mee. Dit koor uit Groot- Anzegem staat onder leiding van Katrien De Praetere en telt een 30- tal leden tussen 7 en 15 jaar. Het repertoire varieert van eenstemmige liederen tot eenvoudige meerstemmigheid. 

Als jeugdkoor treedt La Gioia aan. Opgericht in 2000 bestaat het ondertussen uit een 35-tal enthousiaste jongeren tussen 13 en 37 jaar dat zowel religieuze muziek als wereldmuziek en musical brengt. Het koor staat onder de gepassioneerde leiding van Jeanno Defrenne.

Gemengd koor Kalliope specialiseert zich in de uitvoering van hoofdzakelijk tonale hedendaagse a capella muziek. De Vlaamse muziek krijgt daarbij extra aandacht. Kalliope verzorgde verschillende creaties van Vlaamse componisten als Raymond Schroyens, Vic Nees, Kurt Bikkembergs, Lucien Posman, Maarten Van Ingelgem e.a. 

Philippe Thuriot - accordeon

Een accordeon speelt het volledige saxofoonkwartet!
Accordeonist Philippe Thuriot is reeds meer dan 25 jaar actief op internationale podia. Hij speelde concerten met grote meesters uit de internationale jazzscène.  In 2018 speelde hij met Klangforum Wien in de wereldcreatie van de opera Pinocchio van Philippe Boesmans en in 2019 speelde hij het accordeonconcerto van Peter Vermeersch met het Symfonieorkest Vlaanderen. Ook werd hij opnieuw uitgenodigd op Crete Senesi, het zomerfestival in Toscane van Philippe Herreweghe en het Collegium Vocale, om er drie concerten met Carlo Nardozza (trompet) te spelen.

Wim De Vlaminck - slagwerk

Wim begon zijn muzikale studies aan het Stedelijk Conservatorium van zijn geboortestad Kortrijk waar hij trompet, piano en slagwerk volgde. Daarna studeerde hij slagwerk aan de Kunsthumaniora van Gent. Die studie zette hij verder aan de Koninklijk Conservatoria van Gent en Brussel. Wim was van 1987 – 1990 muzikant bij de muziekkapel van de Belgische Marine. Momenteel is Wim slagwerker bij het Symfonieorkest Vlaanderen en Anima Eterna. Wim is ook een veel gevraagde slagwerker bij toonaangevende orkesten in Vlaanderen en Nederland. Momenteel geeft Wim les aan de SAMW te Eeklo, de MAGO en het MUDA te Gent.

 

Kurt Defrancq

Defrancq volgde lessen dictie en voordracht aan het Stedelijk Conservatorium van Brugge bij Ria Scarphout en Rita Lomme. Zijn eerste publieke optreden kwam er eveneens in Brugge, in het Guido Gezellemuseum, samen met schrijver en dichter Paul Snoek en in aanwezigheid van Koningin Fabiola. Na zijn humaniora schreef hij zich in aan het Koninklijk Conservatorium in Brussel, waar hij in 1986 de Eerste prijs Dramatische kunst behaalde. Sinds 2009 is hij deeltijds verbonden aan de Gentse universiteit als cultureel adviseur. Bij het brede publiek is hij vooral bekend als toneelspeler, onder meer in diverse series op zowel de publieke als de commerciële televisiezenders.

Sabine Haenebalcke - dirigente

Het geheel staat onder leiding van Sabine Haenebalcke die het werk voor de 5de keer dirigeert.

Sabine Haenebalcke is vaste dirigent van Kalliope (Gent). Als gastdirigent werkte Sabine samen met het Vlaams Radiokoor, het Symfonieorkest van Vlaanderen, en het Brussels Kathedraalkoor. Regelmatig wordt op haar een beroep gedaan als jurylid op nationale en internationale koorwedstrijden. Ook als koorcoach wordt haar expertise zeer gewaardeerd. Zij is eveneens ere-docente piano aan het MUDA te Gent.

Praktisch

Data

Zaterdag 12 oktober 2019, 20.00u.
Deuren open om 19.30u.

Contact

Locatie

Sint-Stefanuskerk
Oudenaardestraat
8570 Vichte
Routebeschrijving

Tickets

Kassa: 19 euro
Voorverkoop: 15 euro
UITpas met kansentarief: 3 euro
Tot 12 jaar: gratis
 

Kijk en luister

Een kinderkoor zingt als het over zwangerschap gaat, een basiskoor heeft de beschouwende functie van een Grieks koor, een jeugdkoor zit middenin de actie en het concertkoor dient als vocaal orkest. Je hoort een rap, een driestemmige cirkelcanon, grafische partituren, spreekkoren, koraalachtige passages, dubbelkoor en eenvoudige kinderliedjes... Live een totaalervaring die je niet mag missen!

Terug naar boven