Een eigen opname op streaming platformen zetten

Droomt je koor ervan muziek aan te bieden op Spotify of andere streaming platformen, zoals i-tunes, Apple Music, e.d.m. Dan zijn er enkele zaken waar je rekening moet mee houden. Zo ga je te werk.

Laatste wijziging: 30 januari 2024

Zorg voor een degelijke opname

Als je muziek wil gaan verspreiden op streaming platformen heb je uiteraard een degelijke, professionele opname nodig.

Kies een distributeur

Spotify of streaming platformen die je muziek te koop aanbieden, zoals i-tunes of Apple Music, staan niet toe dat je zomaar muziek rechtstreeks upload. Heb je geen platenlabel, dan heb je daarvoor een erkend online distributeur nodig. Dit distributie platform (ook wel aggregator genoemd) brengt jouw muziek naar de streaming platformen.

Er zijn heel wat distributeurs en hun aanbod is heel verschillend qua prijs (vaste prijs ongelimiteerd, per liedje of per cd), het al dan niet behouden van je royalties, aantal platformen waar ze je muziek ter beschikking stellen of diverse extra ondersteuning voor artiesten. Zoek daarom naar een distributeur die past bij jouw noden. Spotify heeft een aantal voorkeursdistributeurs. Dit zijn:

DistroKid
CD baby
EmuBands
Record Union
Vydia

Hoe zit het met de rechten en inkomsten?

Er zijn twee soorten rechten die gelden bij het streamen van muziek en die genereren ook twee soorten inkomsten: inkomsten uit auteursrechten en uit naburige rechten.

Auteursrechten genereren inkomsten voor de auteurs

Enerzijds voer je muziek uit en op muziek staan auteursrechten, want die muziek werd natuurlijk geschreven door een componist, songwriter, arrangeur,... en er kwam mogelijk ook nog een tekstschrijver aan te pas. Auteursverenigingen zoals SABAM hebben overeenkomsten met Spotify in de vorm van collectieve licenties voor hun vennoten. Je vindt de lijst van platformen waarmee Sabam een overeenkomst heeft hier. Dat zorgt ervoor dat auteurs die bij een auteursvereniging zijn aangesloten effectief vergoed worden als hun muziek wordt gespeeld.  Zelf hoef je als uitvoerder niets aan te geven. 

Voer je werk uit van een nog levende Vlaamse componist of bvb. je dirigent? Let er dan op dat die componist enkel royalties zal ontvangen van de streaming van jullie opname als hij of zij is aangesloten bij SABAM.

✖ Pas op: als je een arrangement van een muziekwerk wil opnemen, moet je schriftelijke toestemming hebben van de uitgever van het werk om je arrangement te mogen aanbieden in de publieke ruimte. Op www.sabam.be vind je bovenaan rechts via Repertoire online de contactgegevens van de uitgevers van muziekwerken.

Naburige rechten genereren inkomsten voor jouw koor

Anderzijds biedt je de opname aan van muziek, waarvoor naburige rechten gelden voor, indien van toepassing een platenfirma, maar ook voor de uitvoerders: jouw koor dus! Per keer dat jouw muziek wordt beluisterd op een platform als spotify, verdien jij daarmee. De betaling van deze royalties gebeurt niet door de streamingplatformen zelf, maar door jouw distributeur (al dan niet na afhouding van een bepaald percentage).
 

Een goede geluidsopname laten maken

Wil je graag een cd uitgeven of de muziek van je koor verspreiden via online muziekplatformen zoals spotify of Apple Music? Dan heb je een degelijke geluidsopname nodig. Zo ga je aan de slag.

1. Vraag een professionele firma
Vraag een professionele firma om met jouw koor enkele nummers op te nemen.

2. Plan de opname
Trek voor een opname een hele dag uit. Het heeft tijd nodig om muziek tot in de puntjes goed op te nemen. Afhankelijk van de professionaliteit van je koor, doe je over 1 muziekwerk gemiddeld 1 à 2 uur. 

3. Kies een geschikte locatie
Kies voor een opname voor een locatie met een aangename akoestiek en zo weinig mogelijk achtergrondlawaai van bvb. vliegtuigen, treinen, trams, bussen, verkeer, spelende kinderen, blaffende honden,... De microfoons vangen namelijk elk achtergrondgeluid op!

4. Zorg voor een opnameleider
Bij zo een opname heb je ook een opnameleider nodig. Hij is de tussenpersoon tussen de technici en de dirigent. Dit kan dus niet je dirigent zijn, omdat die tijdens de opname aan het dirigeren is. Een opnameleider luistert, met aandachtig oog op de partituur, naar de kwaliteit van de uitvoering en geeft aanwijzigingen over wat opnieuw moet en wat niet, wat hoe beter kan, e.d.m.  Je kan zelf iemand aanstellen als opnameleider, maar firma's hebben vaak mensen in huis die hierin heel bekwaam zijn.

5. Kies je distributiekanalen
Je kan een opname op diverse manieren verspreiden: via cd's, youtube, Spotify, Apple Music,...