Elektronische betalingen mogelijk maken

Sinds 1 juli 2022 verplicht de overheid ondernemingen om elektronisch betalen voor consumenten mogelijk te maken. Wat is een onderneming? En vallen koren hier dan onder? We zetten het voor jou op een rijtje.

Laatste wijziging: 1 mei 2023

Elektronisch betalen kent uiteraard enkele voordelen: gemakkelijke transacties, meer veiligheid, eenvoudigere boekhouding. Bovendien kan het ook kostenbesparend zijn want meestal zijn er bijkomende administratiekosten om cash geld te verwerken in de bank. Elektronisch betalen is ook gewoon steeds meer ingeburgerd door het bestaan van verschillende toegankelijke systemen. Daarom besliste de overheid dat ondernemingen de mogelijkheid verplicht moeten aanbieden.


Voor wie?

De verplichting geldt voor alle ondernemingen, te verstaan als natuurlijke personen of rechtspersonen  die op duurzame wijze een economisch doel nastreven. Strikt genomen komen dus zowel vzw's als feitelijke verenigingen in aanmerking. Toch ligt er een belangrijke nuance in het begrip 'duurzaam'. Met duurzaam bedoelt men regelmatige handelingen, die op de markt in concurrentie gaan met andere ondernemingen. In dat opzicht geldt de verplichting dus niet voor het koor dat per jaar 2 of 3 concerten organiseert, maar eerder wel voor de vereniging die elke maand een activiteit organiseert. De verplichting is sowieso uitgesloten voor diensten die de vereniging aanbiedt aan haar leden in het kader van haar statutair doel.

De verplichting geldt dus niet voor een koor dat maar een paar concerten per jaar organiseert

Ons advies

Maar of je nu bij wet verplicht bent of niet, wij denken dat je concertbezoekers elektronisch betalen zullen appreciëren, zowel online als ter plekke. Daarbij betekent het voor de organisatie ook minder zorgen: een duidelijk overzicht van transacties, geen gedoe meer met wisselgeld, geen kassa meer om te bewaken, ... Het lijkt ons daarom een goed idee om de verschillende mogelijkheden te verkennen en je wat inspiratie mee te geven.

 

Meer weten

In het algemeen worden elektronische betaalsystemen in twee grote categorieën ondergebracht: systemen met een betaalterminal en betaalapps.
 

Payconiq is een heel bekende aanbieder van elektronisch betalen via je smartphone. De bezoeker scant de QR-code op je sticker, geeft het te betalen bedrag in en 'het is zo gebiept'. Als organisatie betaal je een kleine kost per transactie - voor het overige is deze service volledig gratis. 

Je eigen bankapp heeft doorgaans ook een mogelijkheid om met QR-code te betalen of ontvangen.

Voor wie veel digitale betalingen moet kunnen ontvangen, kan een betaalterminaal ook een mogelijkheid zijn. Je kan zo'n terminal aankopen of huren. Meer info hierover bij je bank of rechtstreeks bij de leveranciers van betaalterminals actief op de Belgische markt (denk aan CCV Belgium, Ingenico, Sumup, ...).

Online betalingen (in webshops of online ticketing) worden ook aanzien als elektronisch betalen en zijn handig als vooraf betalen mogelijk is. 

economie.fgov.be